Virsiä tässä tilanteessa? No ehkä yksi

Ajankohtaista

Virsikirja on täynnä suosittuja yhteislauluja jokaiseen makuun. Vanhojen virsien seuraksi on suomalaisten äänihuulille hiljattain noussut virsikirjan uusin lisävihko. Tuore kokoelma tarjoaa kattavasti eri tyylejä ja tunnelmia. Millainen suutuntuma uutuusvirsistä jää? Makustelimme virsiä pappi-toimittaja Marjo Kiljusen kanssa.

 923 Silmäni aukaise
Valta ja suosio jää päälle maan. Perinnön taivaassa sinulta saan.” Kappaleen alkuperämaa on Irlanti, jossa se tunnetaan parhaiten nimellä Be thou my vision. Virsi on hyvin lämmin ja täyteläinen ja iäkäs. Ensimaku on raikas, mutta kevyen luumuinen. Virsi on viipyilevä ja jää suuhun pyöriskelemään vielä toviksi laulun loputtua. Kappale sopii erityisesti tunnelmallisiin illanviettoihin.

924 Edessä reitti tuntematon aukeaa
”Takana aavikon ja vuorten janoisten, saartavien tulvavetten tuolla puolen.” Jaakko Löytyn pidetyin klassikkokappale Kahden maan kansalainen kiteyttää körttiläisen kaipuun ja kaihon. Kappale on väkevä, erittäin kuiva ja tyylikkään mausteinen. Illan viimeinen slovari, kun ilta alkaa kääntyä loppuunsa. Klassikkoasemansa johdosta päätyy suomalaiseen suuhun monessa tilanteessa.

931 Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa
”Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa, kaikki on niin hyvin, että ihan naurattaa.” Rukous on silta on ehdottomasti lisävihkon makeimpia kappaleita, ja pieni määrä sokerilientä nouseekin laulajan kurkkuun heti ensisäkeistä. Alun makeus kevenee hennon kukkaisen kertosäkeen kohdalla. Jälkimaku on kuitenkin aikuiseen suuhun toivottoman ällömakea. Kappale toimiikin parhaiten alakouluikäisten seurassa, jolloin lasten kimeä ääni taittaa hieman tahmeutta.

967 Nousta sain aamuun
”Nousta sain aamuun, lintujen lauluun. Jumalan luomiskauneuteen.” Cat Stevensin tunnetuksi tekemä Morning has broken on itseoikeutettu aamunavausten anthem eikä suomenkielinen versiokaan petä laulajaansa. Raikas ja helmeilevän kupliva kappale virkistää kohmeisimmankin sunnuntaiaamun ja saa taas uskomaan maailman hyvyyteen. Jälkimaku on kevyen hunajainen ja sitruksinen.

Virsi ja viini -illan maanantaina 27.3. klo 21 Telakalla isännöi kulinaristinen kirkkoherra Kari Kanala.

Takaisin